Zoutlamp

HOME Diversen

In onze praktijk brandt altijd een zoutlamp
Lees hier waarom

Zoutlampen uit de zoutmijnen van de Himalaya.
Het is een bewerkt blok steenzout wat uitgehold is en voorzien van verlichting. De lamp geeft, afhankelijk van de structuur van het mineraal, een warm oranjerood tot roodviolet licht en de warmte van het gloeilampje maakt negatieve ionen vrij waardoor de atmosfeer in woonruimte, slaapruimte, kantoor of praktijkruimte verbetert. Zoutlampen worden met de hand gemaakt zodat iedere lamp uniek is.

Haliet, ook wel steenzout of Himalayazout genoemd, is eigenlijk een natuurwonder, gekend over heel de wereld.
Het is 200-600 miljoen jaar geleden ontstaan door het verdampen van vroegere oceanen. Uit het achtergebleven zout is door hoge druk haliet gevormd wat overal op de wereld in grotere of kleinere formaties voorkomt. Op sommige plaatsen is het steenzout bedekt door andere aardlagen zoals bijv. in Polen (Wieliczka). Op andere plaatsen is het mineraal door aardverschuivingen tot een gebergte omhoog geperst, zoals bijv. het Sodomgebergte in IsraŽl en `s werelds oudste zoutafzetting de Salt Range in Pakistan. Steenzout bestaat voor bijna 100% uit natriumchloride en is vroeger voor de mens altijd een belangrijk handelsartikel geweest. Tegenwoordig is het een belangrijke grondstof voor de industrie en wij komen bijna dagelijks in contact met artikelen waarvoor bij de productie zout werd gebruikt. Ook voor het menselijke welzijn speelt zout een essentiŽle rol. Een positieve levensopstelling en goed lichamelijke functioneren hangt voor de mens grotendeels af van de kwaliteit van de lucht die hij inademt. De lucht bestaat uit negatieve en positieve ionen en de kwaliteit ervan wordt bepaald door de elektrische lading en concentratie van deze ionen.

Door het massale gebruik van o.a. elektrische apparaten en auto`s (uitlaatgassen) wordt het natuurlijke elektrische evenwicht van de lucht verstoord en het aandeel aan positieve ionen te hoog. Dit kan aanleiding geven tot allerlei problemen van zowel fysieke als psychische aard. Diverse onderzoeken tonen aan dat het tekort aan negatieve ionen de basis kan zijn van diverse kwalen zoals bijv. slaapstoornissen, prikkelbaarheid, migraine, lusteloosheid, depressiviteit, vermoeidheid en gebrek aan concentratie.
Omdat de mens een groot deel van zijn leven in gesloten ruimten gevuld met elektrische ontladingen van computers, beeldschermen, airconditioning en andere apparaten doorbrengt is het niet denkbeeldig dat zijn prestatievermogen terugloopt. Ook sigarettenrook, rondvliegend stof en onvoldoende ventilatie hebben een negatieve invloed op de leefomgeving.
De materie van de zoutlampen herstelt het evenwicht van de (woon) atmosfeer in de ruimte waar hij staat, door het uitstralen van negatieve ionen. Zij geven de lucht dat typische verkwikkende gevoel wat ervaren wordt bij het inademen van zee- of berglucht.
Een steenzoutlamp kan als nachtlamp bij kinderen en zieken een bijzonder rustgevende werking hebben. Het zachte licht stoort niet bij het inslapen en de zoutionen verlichten de ademhaling.
Zout heeft een vitaliserende werking op de mens. Daarom heeft de lucht aan de zee zo`n weldadige invloed op lichaam en geest. Een zoutrijke atmosfeer is goed voor de huiddoorbloeding en heilzaam voor de luchtwegen (mensen met luchtwegproblemen).
Door afgifte van negatief geladen ionen kunnen zoutkristallampen een natuurlijke tegenpool vormen en brengen ze de elektrische lading in woon- en werkvertrekken weer in evenwicht. Haal eens heel diep adem als u naast een zoutlamp staat; het is alsof u een teug frisse zuivere zeelucht inademt. Deze ionen vinden we ook terug in de natuur, bij watervallen, aan zee of na een onweersbui.
Als het ware zorgen zij voor noodzakelijke ďluchtvitaminenĒ die
- ons immuunsysteem en celregeneratie versterken
- moedeloosheid, stress en angsten verdrijven
- creativiteit en levensvreugde stimuleren

Op kleine schaal heb ik soms zoutlampen te koop. Vraag er gerust naar.