Dorn Therapie               

 

HOME

 

De Dorn methode is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling, die  gebruikt kan worden bij klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom.

Dorn therapie is een natuurgeneeskundige manuele behandeling die zijn oorsprong vindt in Duitsland.

De Dorn methode is in Duitsland al geruime tijd een erkende methode en begint in Nederland ook steeds meer bekendheid te krijgen.

 

Geen negatieve bijwerkingen
De Dorn methode is eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend. De behandeling is zacht en kent geen  schadelijke  bijwerkingen. Het klinkt bijna onmogelijk, maar met deze methode is het volkomen normaal dat men mensen met wervel- en gewrichtsklachten pijnvrij kan maken, ook al zijn deze klachten reeds jaren aanwezig. Voor het toepassen van deze methode worden geen medicamenten, injecties of instrumenten gebruikt.

 

Beenlengte verschil

De basis van de Dorn methode is correctie van het beenlengte verschil.  Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze ‘pilaren’ niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewegingsbeperking als gevolg.

De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’. Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaan. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het (tijdelijk) langer geworden been korter maken.

De therapeut duwt zachtjes de ruimte die ontstaan is tussen de gewrichten (heup- knie en enkel) weg. Elke ruimte in het gewricht is nl. een blokkade van levensenergie van het lichaam en veroorzaakt pijn. Dit kan overigens ook worden toegepast bij chronische pijnen in schouder, elleboog, hand en vingers.) De correctie methode kan men na en tussen de behandelingen door ook thuis doen. In de meeste gevallen wordt tijdens de eerste behandeling een thuishulp oefening aangeleerd. Hiermee kan men zelf de correctie in stand houden en voorkomen dat de oude situatie terugkeert. Het werkt preventief om het heupgewricht te versterken, bekken te stabiliseren en de kans op spit, ischias in de toekomst etc. te verkleinen. Wanneer het beenlengte verschil wél veroorzaakt wordt door een anatomisch verschil, dus het bot van het ene been langer is dan dat van het andere been, dan dient u een zooltje in de schoen van uw kortste been te leggen om dit verschil op te kunnen heffen. 

 

DE WERVELS

Als na het eventueel corrigeren van het beenlengte verschil de basis in orde is, wordt het bekken gecontroleerd en daarna alle wervels. Als ze niet in de goede positie staan worden ze voorzichtig weer op hun goede plekje gedrukt. Staan alle wervels nl. in hun meest ideale positie, dan ziet de ruggenwervel er uit als een parelketting. Is er een afwijkende wervel gevonden, dan worden de spieren met Johannes olie gemasseerd, zodat er ontspanning optreedt. Dan oefent de therapeut bij het uitademen van de patiënt gericht druk uit op de wervel uitsteeksels en voelt met beide duimen de wervelkolom van onder naar boven toe af.
De patiënt moet voor de borstwervels met één of beide armen pendelen en voor de lendenwervels met het been pendelen, (naar voor en achteren zwaaien)  waardoor er in de musculatuur beweging ontstaat. Door deze beweging worden de spieren als het ware voor de gek gehouden en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken .

Zo glijdt de wervel weer in de goede positie. De behandeling is ook heel goed voor zenuwen en organen.
De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen. Als de wervels niet goed staan komen deze verbindingen ook onder druk te staan.

 

Ik ben opgeleid door Idelette Eijgelaar van Dorn instituut Nederland. 

Op haar website staat nog wat aanvullende informatie. www.ideletteeijgelaar.nl

Meer weten over Dorn therapie en Breuss massage? Kijk op : www.dornmethode.com  (duitse website)